Warabimochi – myös Ramune!

on

Japanilainen sesonkiajattelu on yksi lempiasioistani. Se ulottuu kaikenlaisesta elämäntapaan liittyvästä asessööristä erityisesti lautasella näkyvään. Lisäksi japanilainen estetiikka ottaa huomioon visuaalisen ja sensorisen. Näin ollen esimerkiksi kesää viilentämään on keksitty aivan omanlaisensa jälkiruokaherkku, warabimochi. Riisijauhosta mäiskitty venyvänsitkeä perinteinen mochi on kaikkea muuta kuin kevyt ja näin ollen hyvin huonosti sopiva raskasta ja roikkuvaa kuumuutta torjumaan.

Mutta warabimochit taas ovat kevyempiä hyytelömäisiä ja erityisesti kauniin läpinäkyviä, eli kevyitä. Ne tehdään saniaisten juurista jauhetusta warabi-jauheesta. Hyytelö koristetaan (ja maustetaan: warabi ei varsinaisesti maistu juuri miltään) perinteisesti kinako-jauheella, joka maultaan muistuttaa vähän tomu- tai fariinisokeria.

Kekseliäät ruokatuottajat ovat kuitenkin keksineet luonnollisesti uusia versioita perinteisistä herkuista. Kahvihyytelöitä on ollut tarjolla jo pitkään, ja uudempia tulokkaita on virvoitusjuomamarkkinoilta tutut maut. Me osuimme kultasuoneen löytäessämme sattumalta Ramunen makuisia palleroita. Osakalainen yritys tuo markkinoille tänä kesänä myös kolanmakuisia warabimocheja.

Ramune-mochit ripotellaan jauheella myös. Poksuva soodajauhe tekee lölleröisestä hyytelöpallosta (joka maistuu vienosti Ramune-soodalta) vielä hapokkaamman ja fizzyn elämyksen. Pallerot ovat takertuneet kiinni toisiinsa voimalla, mutta yllättäen eivät poksahda tai hajoa, kun niitä alkaa irrottamaan tikulla.

Ramune-warabimochit ovat kauniin kirkkaita kuin jättimäiset vesipisarat. Virvoittavia siis, aivan kuten perimmäinen tarkoitus onkin.

IMG_9053IMG_9055IMG_9051IMG_9037

IMG_9036.JPGOishii!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s