Gyozapallot

IMG_6029IMG_8440IMG_8444Gyoza kuuluu Eating East -pöytään yhtä vankasti kuin sauna suomalaiseen lauantai-iltaan. Gyoza-nyyttejä taitellaan heti kun leuka yltää työtasolle, eli perheen pienimmälläkin on vuosien rypyttelykokemus.

Melko usein gyoza-täytettä jää kuitenkin yli taikinakuoripakettien huvetessa. Ylimääräinen sekamelska pyöritellään seesaminsiemenissä ja paistellaan hyvin samalla tavalla kuin alkuperäiset nyytit. Mikäli sattuisi gyozan-himo yllättämään eikä taikinakuoria ole saatavilla tai ne on unohtunut ottaa pakkasesta sulamaan, voi kaiken taikinan pyörittää lihapulliksi. Näissä pullissa on kuitenkin puolet kasviksia, niin lisukkeeksi ei tarvitse kuin oikeaoppisen daren. (Joka me ostetaan aina kaupasta valmiina, hah!)

Minun gyozareseptini kuuluu seuraavasti:

  • 400g possun jauhelihaa
  • kiinankaalikeränen
  • inkivääriä noin 3cm
  • 1-3 valkosipulin kynttä
  • 1-2 tlk seesaminsiemeniä (paahdetut mustat ovat mahtavia)
  • 1-2 vartta kevätsipulia
  • (10 tippaa layu-kastiketta eli chilistä seesamiöljyä)
  • rypsi- tai auringonkukkaöljyä ja seesamiöljyä paistamiseen
  • seesaminsiemeniä leivitykseen (vain gyoza-pallot)// gyoza no kawa -kuoria (vain gyoza-nyytit)
  • kannellinen paistinpannu tai -kasari

Kiinankaali preparoidaan poistamalla kaikki kovat ruodit. Pehmeät osat huuhdellaan, silputaan superpieneksi, ripotellaan suolalla. Annetaan valua lävikössä hetken, ja sitten puristellaan itketetyt kaalit rajusti ylimääräisen nesteen poistamiseksi. Aika karua.

Valkosipuli ja inkivääri kuoritaan ja raastetaan mikroraastimella taikinakulhoon. Silputut kevätsipulit sekoitetaan joukkoon, sitten jauheliha, seesaminsiement ja (layu). Heittele mukaan myös kuivaksi puristetut kiinankaalit. Sekoittele lusikalla ja tuoksuttele.

Nappaa massasta parin teelusikallisen verran nyrkkiin ja pyörittele tiiviiksi palloksi. Pyörittele pallot seesaminsiemenissä. Pyöriteltyäsi koko taikinan, kuumenna öljyt pannulla (non-stick) ja paistele kohtuukovalla lämmöllä kunnes seesami ottaa pintaansa vähän väriä. Alenna lämpöä, ja pyörittele vielä että lihamassa kypsyisi tasaisemmin. Pallerot ovat herkkiä hajoamaan, eivätkä ne ihan palloina pysykään, mutta tämä ei onneksi vaikuta mitenkään makuun. Kippaa pannulle muutama ruokalusikallinen vettä, peitä pannu kannella ja hytkyttele pannua höyryn tiristessä kannen reunoilta. Muutaman minuutin päästä pullat ovat valmiita nautittavaksi gyoza no dare -kastikkeen, eli vähän happamanmakean soijasoosin kanssa.

Oishii! おいしい

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s