Karkkia

img_2028img_2034
Japanilaiset perinneherkut, teen kanssa nautittavat pienet ja kauniit teeleivonnaiset ja -makeiset ovat taidetta. Näitä makeisia eli wakashia myyvät kaupat noudattavat vuosisatojen perinteitä muodoissaan ja makumaailmassaan.
Mutta länkkärit ovat tottuneet sokeriin, väri- ja lisäaineisiin, eikä wakashi tee niin suurta vaikutusta. Vaikutuksen sen sijaan tekee dagashi, ja kaupat, jotka ovat erikoistuneet halpaan ja vähemmän hienostuneeseen makeisperinteeseen. Dagashi on tyypillisesti pikkuruista näperretävää, sellasta säläkarkkia, joka on ollut samanlaisessa paketissa ehkä jo vuosikymmenet. Yleensä näissä kulmapuodeissa ei käy käteinen, mutta keksiä, sipsiä, limua ja muuta epäterveellistä paikasta kyllä saa. Pikkukarkkien hinnat eivät myös päätä huimaa. On ihan tavallista että jokin karkkipaketti maksaa 29 jeniä tai 76 jeniä. (Jeni on tällä hetkellä vähän vähemmän kuin eurosentti.)
Dagashi-karkkikauppa löytyy yleensä aina vilkkaimmilta shotengailta. Toistaiseksi parhaat (eli isoimmat) olemme kyllä bonganneet isoista kauppakeskuksista, joissa niitä ei normaalisti tapaa olla. Laketownissa kaukana Saitamassa oli hyllymetreittäin (no ehkä viisi – eli ei siis mitään verrattuna suomalaiseen sivukylän Cittariin) Japanin pennikarkkeja ja muuta “roskasyömistä”. Ja mikä parasta: täällä käy kortti. Saamme käyttää vähät käteisemme junakortin lataamiseen (ja poikien pizzapaikkaan) ja ostaa dagashia tuliaisiksi tutuille ja työkavereille kassikaupalla. Omaankin suuhun menee muutama 🙂
wakashi = teemakeinen
dagashi = retrohalpiskarkki
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s