Matcha rullalla

DSC00318.JPGDSC00321.JPG

img_4073img_4059img_4060img_4058

Vihreä ihanuuteni, eli Yurakuchon Tomiz-kaupasta hankittu hopeainen pussi leivontamatchaa pääsi käyttöön kun vatkasin taikinoista kasaan hullun kääryleen. Matcha swiss roll, siinäpä perijapanilaista henkivä leivonnainen. Itse kääretorttutaikina on kuohkea, koska se tehdään shiffon-tyyliin: valkuaiset vatkataan marengiksi, ja keltuaiset vaaleaksi kauniiksi kastikkeeksi. Kaiken vihreäksi värjääjä matcha on koukuttavaa ainetta. Kun katkeroiseen vihreän teen makuun tottuu, sitä alkaa kaipaamaan monissa muodoissa.

Ohje kääryleeseen on mainiolta washoku-sivustolta. Siellä on hyvin seikkaperäiset kuvalliset ohjeet. Tein pienemmän, kolmen munan kakkusen, enkä laittanut kermavaahdon sekaan ankoa eli punapaputahnaa vaan sattumat ovat mansikkahilloa. Ajattelin, etten järkytä maistelevaa yleisöäni kuin yhdellä erikoisella ainesosalla per leipomiskerta. Muoto kaipaa vielä harjoitusta, mutta aika lähellä hiraganaa の (no) minunkin kääryleeni ulkomuoto on. Eli toisin kuin suomalaisissa kääretortuissa, japanilaiset swiss rollit kääritään vain noin puolelletoista kierrokselle tarkoituksena muodostaa keskelle yksi iso täyterenkula.

Kuohkea taikinalevy ja kerman rasvainen pyöreys auttavat ensikertalaisiakin selättämään makean herkun, jos matcha meinaa karkottaa ominaistuoksullaan (ja -värillään). Jos ei itse jaksa leipomisen vaivaa nähdä, voi kipittää Etu-Töölön piskuiseen Mizu-kahvilaan.

Tässä kuitenkin ohje:

Matcha Swiss Roll

3 munaa

55g vehnäjauhoja

6g (1tl) leivontaan tarkoitettua matchajauhetta

60g sokeria

35g rypsi/auringonkukkaöljyä

45ml kuumaa vettä

1,5dl kuohukermaa

tomusokeria ja vaniljajauhetta maun mukaan

 • Säädä uuni 190 asteeseen. Laita leivinpaperi korkeareunaiseen uunivuokaan/peltiin (n. 30 x 24 cm).
 • Erottele valkuaiset keltuaisista. Siivilöi venhäjauho ja matcha keskenään odottelemaan myöhempää käyttöä.
 • Vatkaa valkuaiset puhtailla ja kuivilla välineillä (sähkövatkain!) jämäkäksi marengiksi. Vatkauksen loppupuolella, lisää useammassa erässä puolet ohjeen sokerimäärästä.
 • Vatkaa keltuaiset ja loput sokerista omassa kulhossaan (vatkaimia ei tarvitse vaihtaa tai pestä marengin jäljiltä) kunnes koostumus on vaalean kellertävä, vähän löysän majoneesin kaltainen.
 • Liruta öljy ohuena norona keltuaismassaan samalla vielä sähkövatkaimella vispaten. Lisää mukaan kuuma vesi, vispaa vimmatusti. Lisää sitten matcha-jauho-seos ja kolmasosa marengista, yhä vispaten. Lisää toinen kolmannes marenkia joukkoon yhä sähköapuria käyttäen.
 • Vaihda työväline nuolijaan. Lisää loput marengista seokseen, kevyesti nostellen ja pyöritellen että ainekset sekoittuvat tasaisesti.
 • Kaada massa pellille, ja tasoita pinta. Taikinaa saa olla paksulti, 1,5cm kerros. Kopauta peltiä työtasoa vasten kerran pari, että ilmakuplat katoavat. Mikäli pelti on liian suuri, taivuta leivinpaperista reunat tehden alan pienemmäksi. Tue taitokset uuninkestävillä pikkuvuokasilla tai vaikka kahvikupeilla.
 • Paista 15-17 minuuttia, kokeile kypsyys puutikulla. (Kun taikinaa ei tartu tikkuun, on leivonnainen valmis.)
 • Jäähdytä levy tasaisella, viileällä alustalla.
 • Tee täyte: vatkaa 1,5dl kuohukermaa napakaksi vaahdoksi. Mausta tomusokerilla ja vaniljalla.
 • Täytä kääryle kermavaahdolle jättäen 1,5cm tyhjää toiseen lyhyeen päätyyn (ns. loppupää). Leikkaa tuo pääty viistoten, jotta sauma asettuu kauniimmin. Kerää täytettä vastakkaiseen päähän (ns. alkupää) paksummalti. Lisää raita mansikkahillosta noin 1/3 alkupäästä. Kierrä kääre rullalle, nostaen alkupäätä kohti keskikohtaa niin, että rullan sisään jää paksu pyöreä kermasisälmys. Jätä sauma nätisti rullan alapuolelle, kierrä koko komeus puhtaaseen leivinpaperiin, jonka avulla voit vielä muotoilla leivonnaista. Laita asettumaan jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s